Steamed buns med smak av Norrbotten!

Nu kommer äntligen receptet på dom fantastiskt goda steamed bunsen med smak av Norrbotten. Hoppas ni kommer att gilla dom😍
  Älg
 4 personer 
Du kommer behöva ca 1 kg högrev från älg men funkar även utmärkt med högrev från nöt eller karré från gris. Dela köttet i 4 bitar, Bryn köttet runt om i smör, salta och peppra, tillsätt 2 st gula lökar delade i klyftor och 2 st skivade morötter, häll på ca 5 dl vatten och ställ in i ugnen med lock på i 150 grader. Vänd köttet några gånger under tiden i ugnen. Sätt timern på 5 timmar.  
Buns 
Smula ner 25 g jäst i en bunke, tillsätt 2 smk socker och rör tills jästen löser sig. Värm 3 dl mjölk till ca 22 grader och blanda ner, tillsätt 50 gram mjukt smör, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver och 9 dl mjöl. Blanda allt till en smidig deg, låt jäsa övertäckt i 1 timme till dubbel storlek.
Dela degen i mindre bitar , ca 30 bitar, rulla till runda bollar och kavla ut, dom ska vara ca 0.5 cm tjocka . Olja halva sidan av degen och vik försiktigt över ena sidan så det blir en halvmåne, låt jäsa med duk i ca 30-40 min. Bröden ska sedan ångas i ca 8 minuter i en bambulåda, koka upp vatten och ställ ner bambulådan, har man ingen bambulåda så kan man ta ett durkslag och ånga en till två st i taget. 
Chutney på hjortron 
Balanda 2 dl hjortronsylt med 1 pressad citron, 1/2 chili eller efter behag, 2 smk olja, 1 msk vinäger, 2 msk flytande honung, 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar

Marinad till älgen 
1 pressad citron, 1 dl olja, 1 dl ketchup, 1 msk kinesisk soya, 1 msk farinsocker, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk peppar, 3/4 dl socker. Koka ihop allt några minuter till det börjar tjockna.

Limgonkräm 
Häll 3 äggvitor i en hög smal bunke, tex. 1 liter mått, ta stavmixern och mixa ca 2 sekunder till ett skum bildas, tillsätt 1.5-2 dl olja i en smal ståle tills krämen tjocknar och mixa samtidigt, tillstätt 1/2 tsk salt, 1/2 tsk dijon senap och 2 msk lingonsylt.
  
Smörstekta kantareller 
Stek kantarellerna i rikligt med smör och salta 

När köttet är klart ta ut morötterna och dela köttet med två gafflar, blanda i marinaden och ställ in i ugnen i 20 min . 
Fyll botten på bunsen med blandsallad och strimlad vitkål, sedan är det bara att fylla med allt det andra. 



Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ser fantastiskt gott ut, måste prova detta!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar