Blåbärspaj med maräng!

Visst  längtar man tills det börjar bli lite varmare ute och man kan börja göra olika frukt och bäpajer. Mina första paj för i år vart en blåbärspaj med maräng. 


Ingredienser 
Ca 8 portionspajer 

Mördeg
75 gram kallt smör 
1/2 dl socker 
1 äggula 
2 dl mjöl

Fyllning 
6 dl blåbär 
1 msk pressad citron 
1.5 msk maizenamjöl 
1 dl socker

Maräng  
4 äggvitor 
1 nypa salt 
1 dl blåbär 
1 dl vatten 
4 dl socker 

Gör här:
Blanda samman allt till pajdegen, knåda inte degen för länge då kommer den sjunka ihop i ugnen, om degen känns för hård går det att droppa i någon droppe vatten för att få den mjukare.
Plasta degen och lägg i kylen 30 min. 
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och stansa ut lagom stora former med ett glas. Lägg sedan ned dom i pajformen, jag använde mig av mini pajfomer av porslin som jag serverade i men du kan även ta tartlettformer så du kan lyfta ut pajskalet. 
Skär av överflödig deg med en vass kniv så du får fina kanter, picka botten på formarna med en gaffel  så inte degen reser sig i ugnen. Pensla med rapsolja. Frys formarna i 30 min.
Grädda pajerna i ca 8 minuter, tills kanterna fått fin gyllene färg, låt svalna. 
Blanda ihop allt till  fyllningen och fördela ut i skalen. Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter, eller tills  det börjar bubbla i mitten av pajerna.
Under tiden pajerna står i ugnen är det dags att göra marängen.
Vispa upp äggvitorna och saltet till ett fast skum, viktigt att det inte kommer en ända droppe vatten när du ska vispa upp vitorna. Koka upp vatten, socker och blåbär i en kastrull till 122 grader, rör inte under tiden då bildas sockerkristsller. Sila av blåbären, häll sakta sockerlagen i en smal stråle under kraftig vispnig ner i äggviteskummet. Vispa på lägre hastighet tills marängen kallnar. Fyll upp i spridpåse och spritsa ut på pajerna. Jag dekorerade med blåbärspulver. 
    .

Kommentarer