Stekt Strömming!

Alltså, stekt strömming!! Hur underbart gott är inte det. Man får riktiga sommarkänslor. Sen att få äta mormors fantastiska sås till. Hoppas ni kommer gilla den lika mycket som jag gör!
Å



Ingredienser 2 pers
Ca 12 strömmingfileer ( ta små då blir benen mindre) 
1/2 dl hackad dill 
1 dl rågsikt 
3/4 tsk salt
25 gram smör  
1 krm svartpeppar 

Sås
25 gram smör 
1.5 msk mjöl 
4 msk socker 
4 dl vatten 
2 tsk 12% ättika 
2 tsk kinesisk soja 
1/2 tsk salt

Färskpotatis 
Rivna morötter 

Klipp av ryggfenan på strömmingen, para ihop två och två,
köttsidorna mot varandra. Fyll varje stömmingspar med lite hackad dill. Blanda ihop rågsikt, salt och peppar och vänd ner båda sidorna av filéerna i mjölet.
Sjud potatisen i saltat vatten. När potatisen kokat ca 15 minuter är det dags att börja steka strömmingen. Stek i smör någon minut på varje sidan till fin färg. Lägg över filéerna på en ugnsform och ställ in på svag värme i ugnen.  
Sås
Häll 4dl vatten i stekpannan där du stekt strömmingen så får du en fin buljong. Häll över i en skål och ställ åt sidan. Smält smöret i stekpannan, tillsätt socker och rör tills det löst sig och gärna blivit lite brynt. Häll sedan i mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt lite i taget av buljongen och visps så det inte bildas klumpar. Ha sedan ner resterande ingredienser och låt koka i några minuter. Håll såsen varm. Den kommer tjockna när den står så tillsätt bara lite mer vatten om det skulle behövas. 
Servera med den nykokta potatisen och rivna morötter. 

Kommentarer