En högrevsgryta med mexikanska smaker!

Jag bara älskar att laga mat från andra länder, sitta och titta på program där man får lära sig massor av nya smaker och kombinationer! I den här grytan har jag blandat jordnötter och mörk choklad.



 Ingredienser 4 personer
Köttet
Ca 600g högrev ( skuret i 2x2 cm bitar )
1/2 dl olja tex raps.
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Grytan
4 tomater (finhackade)
2 röda spetspaprikor (finhackade)
2 st gula lökar (finhackade)
1 chili eller efter smak (finhackad)
3 msk muscovadosocker
6 lagerblad
2 kanelstänger
2 tsk timjan
1 krm nyriven muskotnöt
                                                  2 dl krossade jordnötter (kan bytas ut mot andra nötter eller till Tex. solrosfrön)
4 vitlöksklyftor (finhackade)
2 burkar blandade bönor (ej kikärtor)
50 gram riven mörk choklad
Ca 2 liter vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk malen kummin
Majsbröd
2 färska kokta majskolvar
1.5 tsk torrjäst
1 tsk salt
2.5 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olja
Ca 5 dl vetemjöl
1.5 dl majsmjöl

Lök och koriandersallad
2st gula lökar (finhackad)
1 dl hackad färsk koriander
1 pressad lime
2 nypor salt

Avokadodressing
2 avokado
 1 pressad lime
2 dl gräddfil
1tsk salt

Gör här:
Bryn köttet i oljan tills köttet fått fin färg, salta och peppra.lägg åt sidan.
Bryn sedan tomater, paprika, lök, chili och socker tills fin brun färg. Tillsätt sedan köttet och resterande ingredienser. Låt puttra med lock tills köttet blir mört, tar ca 2 timmar.
Brödet: Skär av majsen och mixa dom till en pure, blanda ner vatten, torrjäst, salt, olja och båda mjölsorterna. Blanda ihop degen och låt jäsa i 45 minuter. Lägg sedan ner degen i en oljad form eller liten gryta. Låt jäsa i 20 minuter, grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Grytan: Ta av locket sista tiden och låt grytan koka ihop ordentligt och bli mörk i färgen.

Blanda allt till lök och koriandersalladen. Ställ åt sidan.
Mixa allt till avokadodressingen och ställ i kyl.
Servera med basmatiris

Kommentarer