Gravad strömming på rågbröd med örtsås, färskpotatis och picklade senapsfrön





Ingredienser: 8 personer

450g strömmingsfilé
2,5 dl vatten
1 dl ättika 12%
4 msk socker
¾ msk salt
1 tsk krossad rosépeppar

Örtsås
3 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ dl hackad färsk persilja
2 msk dragon
1 krm malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk ljus sirap
2 nävar färsk spenat

Picklade senapsfrön
1 dl vatten
½ dl socker
1,5 msk ättika 12%
¾ dl blandade senapsfrön

Ca 1kg färskpotatis
Gurka
1 pkt rågbröd av något slag


Gör så här:
Dag 1: Dra av skinnet från strömmingsfiléerna.
Blanda vatten och ättika i en skål. Tillsätt socker, salt och rosépeppar tills det löst sig. Lägg ner filéerna i lagen. Häll ner i en påse och lägg in i kylen tills köttet blivit vitt och fast, tar ca 1 dygn. Vänd gärna påsen ibland så all strömming hamnar i lagen.
Picklade senapsfrön dag 1: koka upp vatten, ättika och socker. Dra av från plattan och tillsätt senapsfrön. Häll upp i en glas burk och ställ kallt.
Dag 2: Rör ihop gräddfil, majonnäs, senap, persilja, dragon, svartpeppar salt och sirap. Mixa spenaten eller finhacka den. Tillsätt i såsen. Häll av lagen från strömmingen och lägg filéerna på hushållspapper för att rinna av. Vänd ner i såsen. Låt stå i kallt.
Sjud potatisen på svag värme tills den mjuknat, låt kallna.
Dela potatisen och lägg på rågbrödet, lägg över strömmingen och de picklade senapsfröna, dekorera gärna med tunt skivad gurka och någon ätbar blomma tex. penséer.

Kommentarer