Gravad strömming på rågbröd med örtsås, färskpotatis och picklade senapsfrön
Ingredienser: 8 personer
450g strömmingsfilé
2,5 dl vatten
1 dl ättika 12%
4 msk socker
¾ msk salt
1 tsk krossad rosépeppar
Örtsås
3 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ dl hackad färsk persilja
2 msk dragon
1 krm malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk ljus sirap
2 nävar färsk spenat
Picklade senapsfrön
1 dl vatten
½ dl socker
1,5 msk ättika 12%
¾ dl blandade senapsfrön
Ca 1kg färskpotatis
Gurka
1 pkt rågbröd av något slag
Gör så här:
Dag 1: Dra av skinnet från
strömmingsfiléerna.
Blanda
vatten och ättika i en skål. Tillsätt socker, salt och rosépeppar tills det
löst sig. Lägg ner filéerna i lagen. Häll ner i en påse och lägg in i kylen
tills köttet blivit vitt och fast, tar ca 1 dygn. Vänd gärna påsen ibland så
all strömming hamnar i lagen.
Picklade senapsfrön dag
1: koka upp vatten, ättika och socker. Dra av från plattan och tillsätt
senapsfrön. Häll upp i en glas burk och ställ kallt.
Dag 2: Rör ihop gräddfil, majonnäs, senap,
persilja, dragon, svartpeppar salt och sirap. Mixa spenaten eller finhacka den.
Tillsätt i såsen. Häll av lagen från strömmingen och lägg filéerna på
hushållspapper för att rinna av. Vänd ner i såsen. Låt stå i kallt.
Sjud
potatisen på svag värme tills den mjuknat, låt kallna.
Dela potatisen
och lägg på rågbrödet, lägg över strömmingen och de picklade senapsfröna,
dekorera gärna med tunt skivad gurka och någon ätbar blomma tex. penséer.



Kommentarer
Skicka en kommentar