Semlor med hemgjord mandelmassa

Nu är det högtid att baka semlor till fettisdagen. Börja i tid och frys in bullarna så är det lätt att ta fram när man blir sugen.





Ingredienser till 32 st lite mindre á50 gram 
Ugn 225 grader Ca 7 minuter 

5 dl rödmjölk 
1.5 tsk hel kardemumma 
1 röd jäst 
1.75 dl socker 
2 ägg 
2 nypor salt 
200 gram rumstempererat smör 
Ca 19 dl manitoba mjöl 
1 ägg till pensling 

Mandelmassa
300 gram mandel 
2 äggvitor 
3.5 dl florsocker 
Någon msk vatten 

Gör så här:
Värm mjölken till 36 grader, har du ingen termometer så testa att hälla en liten droppe på handleden och när det inte känns att det hamnar en droppe där så är det rätt temperatur. Mortla kardemumman och blanda ner i mjölken. Smula jästen i en bunke eller i bakmaskinen, tillsätt sockret och rör tills jästen löst sig. Ha ner mjölk, ägg och smör. Tillsätt lite i taget av mjölet så du ser att smöret knådas in ordentligt. Tillsätt resterande mjöl och knåda/ kör i maskinen några minuter. Degen kommer kännas väldigt mjuk men ska ute vara kladdig. 
Jäs övertäckt i 45 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Ta upp degen på mjölat bakbord å strö lite mjöl över degen. Dela degen i 32 bitar eller väg upp bitar som väger ungefär 50 gram st. Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Pensla bullarna med ägg och ställ in i ugnen i ca 8 minuter. 

 Mandelmassa 
Mixa mandeln och tillsätt florsockret, ha ner äggvitorna och tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock.  

Skär bort locket på semlan, gröp ur lite ut semlans innehåll och lägg i en skål. Tillsätt mandelsmassa  och några droppar mjölk. Blanda runt och fyll sedan semlan. 
Spritsa på grädde, lägg på locket och pudra med florsocker. 

Kommentarer