Saffransbullar med messmör och vanilj




Gör så här:

50 g röd jäst

1.75 dl socker 

2. Pkt saffran á 0.5 g

1/2 tsk rom eller annan sprit 

200 g äkta smör 

1 dl messmör 

4 dl rödmjölk 

1 krm salt 

Ca 17 dl mjöl 


Fyllning:

100 äkta smör 

1 dl messmör 

1/2 tsk äkta bourbon vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker 

1.5 dl socker 


Topping: 

Ägg

Pärlsocker


Gör så här:

Börja med degen

Häll ner rom och saffran  i en kastrull. Dela smöret i mindre bitar.  Lägg ner smöret i kastrullen och sätt på plattan. Låt smöret mjukna. Det ska inte smälta. Tillsätt sedan mjölk och messmör. Värm mjölken till 37 grader. 


Smula ner jästen i en bakmaskin och tillsätt socker . Ha sedan ner den ljumna mjölken. Kör till allt löst sig och tillsätt sedan mjölet och saltet. Ta inte allt mjöl direkt, bättre att ta lite i taget så degen inte blir för torr. Kör degen i ca 5-7 minuter. Den ska vara mjuk men inte fastna på fingrarna. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter . 

Blanda under tiden ihop allt till fyllningen. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Kavla ut degen till en stor och tunn kvadrat, bredd på fyllningen. Vik ena långsidan över till den andra långsidan. Skär 1.5-2 cm breda degremsor tvärsöver degen. Tvinna degremsorna och forma till lösa knutar. Lägg på en ugnsform med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt med en handduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader . Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter.

  

Kommentarer