Saffransbullar med messmör och vanilj
Gör så här:
50 g röd jäst
1.75 dl socker
2. Pkt saffran á 0.5 g
1/2 tsk rom eller annan sprit
200 g äkta smör
1 dl messmör
4 dl rödmjölk
1 krm salt
Ca 17 dl mjöl
Fyllning:
100 äkta smör
1 dl messmör
1/2 tsk äkta bourbon vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
1.5 dl socker
Topping:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Börja med degen
Häll ner rom och saffran i en kastrull. Dela smöret i mindre bitar. Lägg ner smöret i kastrullen och sätt på plattan. Låt smöret mjukna. Det ska inte smälta. Tillsätt sedan mjölk och messmör. Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bakmaskin och tillsätt socker . Ha sedan ner den ljumna mjölken. Kör till allt löst sig och tillsätt sedan mjölet och saltet. Ta inte allt mjöl direkt, bättre att ta lite i taget så degen inte blir för torr. Kör degen i ca 5-7 minuter. Den ska vara mjuk men inte fastna på fingrarna. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter .
Blanda under tiden ihop allt till fyllningen. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
Kavla ut degen till en stor och tunn kvadrat, bredd på fyllningen. Vik ena långsidan över till den andra långsidan. Skär 1.5-2 cm breda degremsor tvärsöver degen. Tvinna degremsorna och forma till lösa knutar. Lägg på en ugnsform med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt med en handduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader . Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter.




Kommentarer
Skicka en kommentar