Semlor på durumvete
Semlor gjorda på hälften durumvete och hälften vetemjöl. Dom här är underbara, mjuka, smöriga, doftar alldeles fantastiskt. Man bakar dom här semlorna utan maskin så nu är det dags att jobba lite med armarna. En video på hur jag gör finns på min Instagram. Matenhosamanda
Ingredienser till 8 stora semlor 225grader ca 10 minuter.
1/2 pkt färsk jäst alt 1 msk torrjäst (röd)
2.5 dl röd mjölk ljummen ca 36 grader
1/2 dl socker
2 nypor salt
1 msk kardemumma ( mortlad)
2 ägg (spar 1 ägg till pensling )
100 g mjukt smör (äkta)
3,5 dl vetemjöl
3.5 dl siktat durumvetemjöl
Mandelmassa
300 g mandel
2 äggvitor
3 dl florsocker
1 nypa salt
Någon msk vatten
Grädde
Ca 3-4 dl men beror lite på hur mycket grädde man gillar. Jag har alltid väldigt mycket .
Gör så här:
Har du färsk jäst : Smula ner jästen i en skål, tillsätt sockret och rör tills jästen löses upp, ha ner mjölk, salt och ägg , rör ihop. Tillsätt sedan mjöl och kardemumma.
Har du torrjäst: blanda ihop mjöl, jäst, salt och socker. Tillsätt mjölk, ägg och kardemumma.
Blanda ihop degen och lägg sedan ut den på bakbordet, ta upp degen med båda händerna luta degen mot dig och slå sedan ner den i bordet igen , upprepa tills degen börjar gå ihop.pudra med mjöl om det skulle behövas. Kommer ta några minuter. Lägg sedan smöret på degen och tryck ut smöret och knåda in det tills allt smör är inbakat i degen. Upprepa med att lyfta upp degen och slå ner den i bakbordet igen, gör det tills degen har gått ihop och är fin. Tar några minuter. Pudra med mjöl om det skulle behövas.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 40-60 minuter.
Dela degen i 8 bitar. Ta en degbit i handen och snurra på bakbordet för att få runda bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje boll med handen/ fingrarna så den blir lite plattare.
Jäs under bakduk i ca 30-40 min.
Gör mandelmassan medans degen jäser.
Stek mandeln tills den får fin färg , låt svalna.
Mixa mandeln tills det blir i mindre bitar. Tillsätt sedan ägg, florsocker och saltet. Om det behövs så tillsätt vatten tills du får en krämig konsistens.
När degen jäst klart
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter.
Låt svalna innan du klipper eller skär upp locket.
Gröp ut lite bröd ur semlan och lägg i en liten skål. Tillsätt mandelmassa och någon skvätt mjölk och blanda tills du får en mjuk, fin smet. Fyll semlorna.
Vispa grädden för hand om du vill få den perfekta mjuka, lena grädden. Men går så klart att vispa på låg hastighet med elvisp om man inte har möjlighet att vispa för hand.
Lägg grädden i en spritspåse och klipp upp ett hål. Spritsa ut grädden. Lägg på locket och pudra med florsocker.


Kommentarer
Skicka en kommentar